FoodOd redakcji

Zostań bohaterem w te święta- przygotuj wypasiony barszcz

-

3 min czytania

W te święta nie pojedziesz do cioci, która zwykle przygotowywała wszystkie świąteczne dania? A może jesteś wigilijnym pasożytem i zwykle przynosisz tylko napoje, tłumacząc, że w robocie było gorąco i masz dwie lewe ręce do gotowania? Osiągnąłeś level master w śledzika, ale chcesz się doszkolić z buraczków? Każdy powód jest dobry, żeby gotować razem z tym artykułem. Przygotowałam dla Was przepis na ultimate, mega, turbo barszcz wigilijny!

Nie ma dymu bez ognia i nie ma wigilii bez barszczu. Na wszystkie świętości błagam Was! Nie kupujcie gotowców w kartoniku czy, o zgrozo, w proszku! Ciocia Adrianka weźmie Was teraz za rączkę i zabierze w podróż do świata buraczków i grzybków. Po tym gotowaniu już zawsze będziecie mogli patrzeć z pogardą na wszystkie gotowe podróbki. Gotowi? Ruszamy!

Najpierw lista składników:

1,5kg buraków (wybierajcie te podłużne, pytajcie w sklepiku o te najlepsze, burak burakowi nierówny)

Czosnek 4 ząbki

wędzone, suszone śliwki 5szt

4 cebule

2 marchewki

2 pietruszki

2 jabłka

1 seler

1 por

spora garść suszonych grzybków (dla pewności napiszę- np. podgrzybków)

pęczek majeranku świeżego lub 2Ł suszonego

sól,  pieprz, cukier,

1L zakwasu na barszcz (prawdziwego z targu, straganu czy sklepu eco),

3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 2 goździki,

5Ł oleju rzepakowego,

1ł gałki muszkatołowej

Ok, zaczynamy gotowanie. Obiecuję, nie będzie długo.

  1. Do dużego garnka wlej zimną wodę. Dodaj grzybki (możesz wcześniej namoczyć w gorącej wodzie), pokrojone w ćwiartki jabłka, obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora oraz 2 surowe cebule, śliwki, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, zielę i goździki.
  2. Teraz już z górki. Jedną cebulę opal nad palnikiem albo w piekarniku (uwielbiam ten zapach! A Wy?) i dodaj do wywaru. Gotuj bulion 40 minut na małym ogniu. Niech pyrka albo miga (to profesjonalne słownictwo z każdej kuchni, nie ważne czy w wypasionej restauracji czy w domu Babci Krysi)
  3. Buraki zetrzyj na tarce z grubym oczkiem
  4. Po 40 minutach gotowania wyjmij z bulionu warzywa i jabłka – nie ma za co, masz gotowe warzywka do sałatki jarzynowej.
  5. Do wywaru dodaj starte buraki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, cukier i gałkę
  6. Ostatnią cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na oleju na złoto i dodaj do barszczu
  7. Gotuj kolejne 20 minut aż buraki zmiękną.
  8. Teraz ostatni krok (mówiłam, że nie będzie długo!). Czas wlać zakwas do garnka. Całość zagotuj jeszcze raz, spróbuj i ewentualnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i/lub majerankiem.

Tadam! Ugotowaliście barszcz, do tego pyszny! Cała rodzina jest z Was dumna! Ja jestem dumna! Wszyscy będą zerkać z podziwem znad miski z gorącą zupą i prosić o przepis, a Wy możecie wygodnie usiąść i delektować się tym widokiem, i smakiem.

Adriana Marczewska

źródło: foodcollective

po więcej przepisów zapraszam na IG @adriana_marczewska

Mogą Ci się spodobać

Więcej w kategorii Food