Udostępnij Udostępnij FoodOd redakcji Zostań bohaterem w te święta- przygotuj wypasiony barszcz Adriana Marczewska - 23 grudnia 2020 3 min czytaniaW te święta nie pojedziesz do cioci, która zwykle przygotowywała wszystkie świąteczne dania? A może jesteś wigilijnym pasożytem i zwykle przynosisz tylko napoje, tłumacząc, że w robocie było gorąco i masz dwie lewe ręce do gotowania? Osiągnąłeś level master w śledzika, ale chcesz się doszkolić z buraczków? Każdy powód jest dobry, żeby gotować razem z tym artykułem. Przygotowałam dla Was przepis na ultimate, mega, turbo barszcz wigilijny! Nie ma dymu bez ognia i nie ma wigilii bez barszczu. Na wszystkie świętości błagam Was! Nie kupujcie gotowców w kartoniku czy, o zgrozo, w proszku! Ciocia Adrianka weźmie Was teraz za rączkę i zabierze w podróż do świata buraczków i grzybków. Po tym gotowaniu już zawsze będziecie mogli patrzeć z pogardą na wszystkie gotowe podróbki. Gotowi? Ruszamy! Najpierw lista składników: 1,5kg buraków (wybierajcie te podłużne, pytajcie w sklepiku o te najlepsze, burak burakowi nierówny) Czosnek 4 ząbki wędzone, suszone śliwki 5szt 4 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 2 jabłka 1 seler 1 por spora garść suszonych grzybków (dla pewności napiszę- np. podgrzybków) pęczek majeranku świeżego lub 2Ł suszonego sól, pieprz, cukier, 1L zakwasu na barszcz (prawdziwego z targu, straganu czy sklepu eco), 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 2 goździki, 5Ł oleju rzepakowego, 1ł gałki muszkatołowej Ok, zaczynamy gotowanie. Obiecuję, nie będzie długo. Do dużego garnka wlej zimną wodę. Dodaj grzybki (możesz wcześniej namoczyć w gorącej wodzie), pokrojone w ćwiartki jabłka, obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora oraz 2 surowe cebule, śliwki, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, zielę i goździki. Teraz już z górki. Jedną cebulę opal nad palnikiem albo w piekarniku (uwielbiam ten zapach! A Wy?) i dodaj do wywaru. Gotuj bulion 40 minut na małym ogniu. Niech pyrka albo miga (to profesjonalne słownictwo z każdej kuchni, nie ważne czy w wypasionej restauracji czy w domu Babci Krysi) Buraki zetrzyj na tarce z grubym oczkiem Po 40 minutach gotowania wyjmij z bulionu warzywa i jabłka – nie ma za co, masz gotowe warzywka do sałatki jarzynowej. Do wywaru dodaj starte buraki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, cukier i gałkę Ostatnią cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na oleju na złoto i dodaj do barszczu Gotuj kolejne 20 minut aż buraki zmiękną. Teraz ostatni krok (mówiłam, że nie będzie długo!). Czas wlać zakwas do garnka. Całość zagotuj jeszcze raz, spróbuj i ewentualnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i/lub majerankiem. Tadam! Ugotowaliście barszcz, do tego pyszny! Cała rodzina jest z Was dumna! Ja jestem dumna! Wszyscy będą zerkać z podziwem znad miski z gorącą zupą i prosić o przepis, a Wy możecie wygodnie usiąść i delektować się tym widokiem, i smakiem. źródło: foodcollective po więcej przepisów zapraszam na IG @adriana_marczewska Tweetnij
Kultura “Nie byłem zainteresowany moją dziewczyną.” Czy uzależnienie od pornografii to choroba XXI wieku?
Ekologia Francuscy studenci stworzyli hodowle grzybów w podziemiach Paryża. Czy to przyszłość zdrowej żywności?