Nauka

Szczepionka w sałacie? Naukowcy zamierzają umieścić składniki mRNA firmy Pfizer i Moderna w roślinach

-

2 min czytania
Jadalne szczepionki w formie roślin już wkrótce mogą pojawić się na rynku. Naukowcy z University of California Riverside skupili się na badaniu dostarczania składników mRNA do roślin, które po zjedzeniu, zapewniałyby odporność.

Wizja szczepionek jest dla niektórych przerażająca sama w sobie. Co jednak powiedzą ich przeciwnicy na to, że już niebawem mRNA będzie mogło znajdować się na przykład w sałacie? Tak przynajmniej twierdzi University of California-Riverside, który prowadzi w tym celu badania. Jak donosi uniwersytet, ich projekt otrzymał budżet w wysokości 500 000 USD na rozwój i lepsze testowanie roślin. UC Riverside określa to jako „uprawę szczepionki”, zwłaszcza że ma to na celu uodpornienie roślin, które ludzie następnie mogą zjeść i również uzyskać składniki, których potrzebuje organizm do wytworzenia przeciwciał.

Może cię zainteresować: Jadalne paski, które mogłyby zastąpić dawki przypominające szczepionki na covid-19

Główny badacz, profesor Juan Pablo Giraldo twierdzi, że wystarczy jedna roślina, aby dostarczyć na tyle mRNA do organizmu, aby zapewnić osobie, która ją zjadła, ochronę przed niektórymi chorobami. Mówi, że skoncentrowałby się na sałacie. Roślinie znanej z tego, że jest jadalna i jest używana głównie do sałatek, które jemy przecież dosyć często. Szczepionki mRNA wykazały obiecujący wpływ na ludzi, zwłaszcza na odporność, którą otrzymują dzięki nim. Zostało to spopularyzowane głównie przez dwie firmy farmaceutyczne – Pfizer i Moderna. Są one również dwoma pionierami szczepionki przeciw COVID-19, która została wprowadzona pod koniec 2020 roku.

Pierwsze przedsięwzięcie roślin zawierających mRNA skupiłoby się oczywiście na COVID-19. W końcu jest to pierwszy cel szczepionek mRNA, które są w tej chwili szeroko stosowane na całym świecie.

Zjedzenie sałatki jeszcze nikomu nie zaszkodziło, poza sporadycznym zakrztuszeniem się rośliną, gdy nie została prawidłowo przeżuta, albo trafiła do nie tej dziurki, do której powinna. Niemniej, tego typu innowacje mogą wzbudzić podejrzenia, wśród osób, które w szczepionkach widzą spisek na skalę światową. No bo skąd będą wiedzieli, czy w ich sałatce w restauracji nie czają się podstępne mRNA?

Czytaj też: Karma dla zwierząt z mięsa wyhodowanego w próbówce? Startup pracuje nad alternatywnym, bezpiecznym zamiennikiem

Małgorzata Chuchel
Memy to jej pasja, a jej życie pisze najlepsze pasty. W wolnym czasie jeździ autostopem, jest dj’ką w duecie Typiary Niepokorne i tworzy na Spotify playlisty, których nikt nie słucha. Nadal poszukuje zarówno stylu pisania, jak i życia.

    Mogą Ci się spodobać

    Więcej w kategorii Nauka