EkologiaLifestyleNews

Polacy stworzyli wódkę z czerstwego chleba, aby walczyć z marnowaniem żywności!

-

3 min czytania

Chleb to nieodzowny dodatek, bez którego nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania czy kolacji. Niestety, wielu z naszych rodaków codziennie marnuje sporą ilość pieczywa, wyrzucając go do śmieci. Czy można cos z tym zrobić?  

Odpowiedź brzmi – jak najbardziej! Pewien Krakowski startu-up postanowił walczyć z marnotrawstwem żywności i wykorzystując czerstwy, spleśniały chleb stworzył wódkę.

Może ci się spodobać: Wielki powrót Crazy Froga! Producent zapowiada nowy album z kultową, szaloną żabą!

Prezes startupu Rebread – Bartłomiej Rak podkreśla, że Polacy rocznie marnują ponad 2 miliony ton pieczywa. Dlatego, aby walczyć z tym niepokojącym trendem firma, postanowiła stworzyć coś wyjątkowego – Okowitę. Jest to pierwsza edycja wódki, której kluczowym składnikiem jest właśnie czerstwy, a czasem spleśniały chleb.

Marnowanie żywności to nie jedyny problem, który narasta w naszej społeczności. Gnijące resztki w kubłach emanują tzw. ,,ślad węglowy”, który odciska większe piętno na zmianach klimatu, a także podwaja konsumpcjonizm w naszym kraju, co z kolei tworzy tzw. ,,węglowe koło zagłady”.

Pan Bartłomiej Rak ma na to sposób i pragnie nie tylko tworzyć ze zmarnowanej żywności wódkę, ale także inne produkty chemiczne, w tym kosmetyki, oraz napoje alkoholowe, np.: piwo.

Wiemy już, że jesteśmy w stanie wytworzyć kosmetyki. Mamy też rozpisane inne ścieżki, które chcemy sprawdzić. Na pewno chcemy podejść do napoju probiotycznegochcemy zrobić piwo – nawiązuje w rozmowie z Newseria Biznes Bartłomiej Rak.

Firma planuje także wejść w dość nietypowy rynek.Redbread w planach ma utworzenie produkcji biodegradowalnych opakowań jednorazowych oraz stworzenie filamentu do drukarek 3D.

Aktualnie pracujemy nad kosmetykami i napojem probiotycznym, bo to są takie produkty, które szybko mogą trafić na rynek. Dlatego potraktowaliśmy je priorytetowo. Nasza idea działania właśnie taka ma być, że chcemy bardzo szybko wypuszczać produkty, wychodzić z nimi na rynek i sprawdzać, jak zostaną odebrane – nawiązuje w rozmowie Rak.

Obecnie krakowski start-up poszukuje wsparcia finansowego w budowie planowanego laboratorium, w którym będą opracowywane dalsze pomysły związane z produkcją nowych ciekawych produktów naturalnych, opartych o zmarnowaną żywność.

Według Badań i Raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że w 2018 roku do wyrzucenia chleba przyznało się ponad 49 procent Polaków. W sumie (według statystyk) marnuje 2 miliony ton żywności rocznie.

Do tej pory uratowaliśmy prawie 2 tony, czyli niespecjalnie dużo, biorąc pod uwagę, ile tego surowca wyrzucamy. Ale to dopiero początek. Wierzę, że z biegiem czasu uda nam się uratować coraz więcej. Z drugiej strony cały czas szukamy też wiedzy i know-how, doświadczenia we wprowadzaniu produktów na rynek w dużej skali. Zależy nam na tym, żeby duże sieci handlowe zainteresowały się produktami, które powstają właśnie w takim procesie recyklingu – wyjasnia w rozmowie Prezes, Bartłomiej Rak.

Posmakowalibyście wódeczki ze spleśniałego chleba? Zachęcamy do dyskusji w komentarzach pod niniejszym artykułem.

Czytaj też:  Deathloop, Cyberpunk, Back for Blood i masa innych tytułów w promocyjnych cenach na Black Friday!

 

 

 

 

Mogą Ci się spodobać

Więcej w kategorii Ekologia