FoodLifestyle

Dietetycy twierdzą, że pizza jest lepsza na śniadanie niż większość płatków śniadaniowych

-

2 min czytania

Jedzenie pizzy na śniadanie raczej nigdy nie było pochwalane. Jak się okazuje, nie jest to jednak żadna zbrodnia.

Spożywanie pizzy na śniadanie nie należy do naszej codzienności. Jeśli już jemy ją rano, to zwykle jest to wynikiem imprezy dnia poprzedniego, na której zamówiliśmy jej zbyt dużo i mamy kaca, ale nie mamy chęci i siły na przygotowanie czegoś zdrowszego. Okazuje się jednak, że nie taka niezdrowa ta pizza, jak ją malują.

Pizza na zimno, pizza z kuchenki mikrofalowej, pizza mrożona kupiona w sklepie… Nie ma znaczenia, jaki rodzaj ciasta położysz rano na talerzu – prawdopodobnie będzie to i tak zdrowszy wybór niż miska płatków. Pizza ma białko, zawiera węglowodany, a w wypasionej wersji może nawet zawierać warzywa. Ten gorący kawałek serowej dobroci jest naprawdę całkiem dobrze zbilansowanym śniadaniem. Co więcej, wybierając pizzę, dokonujesz lepszego wyboru niż większość mam, kiedy karmią swoje dzieci płatkami śniadaniowymi. Dlaczego? Płatki śniadaniowe są dosyć słabe pod względem odżywczym – w dzisiejszych czasach rzadko jest w nich białko, czy zdrowe tłuszcze. Posiadają za to ogromną ilość cukru. Tak samo z resztą mleko jest w większości przypadków słodzone.

Przeciętny kawałek pizzy i miska płatków śniadaniowych z pełnym mlekiem zawierają mniej więcej tyle samo kalorii. Przy czym pizza to porządna dawka protein, która zapewni uczucie sytości przez cały ranek.

Mówi dietetyczka w rozmowie z The Daily Meal.

Etykietowanie posiłków jako “te dobre”lub “te złe”może być mało pomocne. To, na co naprawdę powinniśmy zwrócić uwagę to wartość odżywcza, a nie liczba kalorii, ponieważ nie wszystkie kalorie są sobie równe.

Tłumaczy inna dietetyczka Rhiannon Lambert w rozmowie z The Independent.

Pizza oczywiście nie jest najzdrowszym daniem, które możesz wybrać na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia. Porównując ją jednak do miski płatków śniadaniowych z mlekiem – będzie lepszym wyborem. Tylko z umiarem. Bo poczwórny ser i podwójny bekon, niestety również nie będą dobre dla Twojego zdrowia.

Czytaj też: Poznajcie najbardziej niedocenione kulinarnie kraje

Małgorzata Chuchel
Po latach namawiania przez przyjaciół postanowiła zająć się pisaniem zawodowo. Memy to jej pasja, a jej życie pisze najlepsze pasty. W wolnym czasie jeździ autostopem, jest dj’ką w duecie Typiary Niepokorne i tworzy na Spotify playlisty, których nikt nie słucha. Nadal poszukuje zarówno stylu pisania, jak i życia.

    Mogą Ci się spodobać

    Więcej w kategorii Food