FoodNews

Kupa bobra- waniliowy aromat w lodach i perfumach

-

3 min czytania

Najnowsza, budząca gęsią skórkę, kulinarna pogłoska mówi o pozyskiwaniu waniliowego aromatu z gruczołów analnych bobra. Substancja, którą podobno nieświadomie zjadamy to kastoreum. Czy to prawda? Przyjrzyjmy się tej pogłosce z bliska.

Wanilia z bobra

Przemysł spożywczy pełen jest nie tylko skomplikowanych chemicznych substancji, ale też plotek i anegdot na ich temat. Od lat, raz na kilka miesięcy, Internet zalewa nowa, szokująca informacja dotycząca hodowli zwierząt lub pozyskiwania nietypowych surowców. Wszyscy zgodnie możemy przyznać, że jesteśmy zwolennikami naturalnych barwników i aromatów. Czytamy ulotki, unikamy glutenu, wybieramy to, co najlepsze. Okazuje się, że to co naturalne, nie zawsze jest apetyczne. Aromat waniliowy z bobra? Tak!

Kastoreum to substancja pozyskiwana z gruczołów analnych bobrów, wykorzystywana między innymi w przemyśle spożywczym. Te pracowite zwierzęta smarują wydzieliną futerko, które dzięki temu staje się wodoodporne. Służy też do oznaczania terytorium. Przed wiekami Rzymianie palili tę substancję w lampach wierząc, że wdychane opary zatrzymają niechcianą ciążę. Wydzielina z czasem znalazła swoje zastosowanie w medycynie i… przemyśle spożywczym.

źródło: Max Saeling

Poziomki i truskawki

Kastoreum to nie tylko waniliowy zapach. O zgrozo! Macie już przed oczami te wszystkie lody, waniliowe kremy i deserki? Trzymajcie się krzeseł, bo ta wydzielina zastępuje też zapach poziomki i truskawki! Kto by przypuszczał, że w bobrach kryje się tyle słodyczy J

Pewnie zastanawiacie się w jakich produktach można natrafić na kastoreum? Spieszę z odpowiedzią- może być wykorzystywane w lodach, perfumach, alkoholu, słodyczach, napojach, a nawet smakowych papierosach.

Fakty i mity

No dobrze trochę Was nastraszyłam. Czas na suche fakty. Kastoreum można pozyskiwać na dwa sposoby- macerując wysuszone gruczoły bobra lub ekstrahując wydzielinę, która spłynęła do pęcherzyków zapachowych. I chociaż na całym świecie jest tyle bobrów, że substancję można by pozyskiwać na skalę przemysłową, możecie spać w miarę spokojnie. Istnieje bardzo mała szansa na to, że w składzie Waszych waniliowych lodów znajdziecie Kastoreum.

W miarę bezpiecznie, ponieważ FDA- Amerykańska Agencja Żywności i Leków dopuszcza wydzielinę jako bezpieczną do użytku, a wykorzystujące ją firmy nie mają obowiązku oznaczać kastoreum w składzie- wystarczy opis „zapach naturalny”. Warto zapamiętać, że substancja ta jest o wiele częściej używana do wytworzenia zapachu poziomek i truskawek.

Źródło: Rachael Gorjestani

Perfumy

Kastoreum doskonale sprawdza się też w roli utrwalacza kompozycji zapachowych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, podobnie jak ambra czy piżmo jest cenionym składnikiem perfum. Jeśli macie wątpliwości dotyczące pochodzenia Waszych ulubionych zapachów- sprawdzajcie dokładnie ich skład.

Aromat z bobra w Waszych lodach to trochę ruletka- chociaż szansa jest bardzo mała, nie możecie mieć pewności, że na nią nie traficie. No chyba, ze zrezygnujecie z wszystkich waniliowych, poziomkowych i truskawkowych słodkości. Chociaż wydaje się to nierealne.

Mogą Ci się spodobać

Więcej w kategorii Food